• Repülőjegyek fantasztikus áron!
  amerikaimagyarok.hu Bővebben
 • Szállásfoglalás online!
  amerikaimagyarok.hu Bővebben
 • Autóbérlés egyszerűen!
  amerikaimagyarok.hu Bővebben
 • Híreinket a RoTaPress szolgáltatja!
  amerikaimagyarok.hu Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
education-72x72
OktatásFeatures
Az USA-ban? Magyarországon? 
Amit keres, nálunk megtalálja!
InformációkTabs
Követségek, képviseletek, vízum, segítség.
40943bb79903b2d80aa9d44652a4fd29-s72
Kultúra
Pillanatok a magyar kulturális életből.
 

Publicisztikák

 • Koncert Paddy Kellyvel Szép lassan hozzászoktunk, hogy világsztárok jönnek-mennek aprócska hazánkban. Miért is ne tennék, hisz jó nekik, jó ... Bővebben
 • Büdös ez az egész, mint a tíz napig hűtőben felejtett paradicsomos káposzta. A választási eljárási ... Bővebben
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20

Daytonát elhagyva szinte érezni lehet, ahogy mérföldről mérföldre fokozódik a forróság. A nap a szó legszorosabb értelmében ragyog, az utat átláthatatlan pálmarengeteg szegélyezi. Végül felbukkannak az országutak királyai, a dübörgő chopperek és a kecses kabriók is. Igen, mormogom magamban, ez az, s a tegnapi hiányérzet egyszeriben szertefoszlik.

A Mexikói-öböl partján fekvő Tampát elérve már biztosan tudom, hogy jó helyen vagyok. Korábban megjártam Miamit, Evergladest és Key Westet is. Ezek olyan helyek, ahová már-már kötelezően el kell menned, ha délkeleten kóborolsz, ha meg nem akarsz, hát visznek. Tampa azonban egészen más. Talán kevésbé ismert az utazók előtt, de magában foglal mindent, amit Floridához szokás kötni.

Meg is adja mindazt, amire a hetek óta bolyongó, megfáradt utazónak igazán szüksége van. A tenger végtelen homokját, a partra futó hullámok dübörgését, Marcika, kisfiam kacagó tapiskolását a sós vízben, a fodrok hátán ringatózó vitorlások rengetegét, a kisvasút zakatolását, a lenyugvó nap sugaraiban a pálmaligetben mosolygó, szerelmes part, egyszóval feltöltődést, gondtalan, felszabadult, rohanás nélküli pihenést, megfizethetetlen harmóniát.
Ám, ha már Florida, akkor magyar ember aligha hagyhatja ki Orlandót.
Itt él az állam legnagyobb magyar ajkú kolóniája. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy a városon belül egyetlen tömböt alkotnak, viszont elég intenzíven tartják a kapcsolatot egymással. Ráadásul milyen jó hely ez a város! A szórakoztatóközpontokat fahéj illata lengi be, s van belőle éppen elég. Kicsit olyan, mintha itt az emberek éjjel-nappal buliznának. És valóban, túlnyomó többségük tényleg a szórakoztatóiparból él.
Aztán ott a park. Na, nem az, ahol régi szerelmek lábnyomát lehet keresni, hisz ezt Walt Diney-ről nevezték el, de szomorkás nosztalgiára alkalmas ez is. Hiába kutatom tekintetemmel a vattacukor árusokat. Gyerekkorom kedvenc csemegéjét, melyet annak idején két kézzel tömtem magamba, hogy aztán ragacsos kezem a nadrágom szárába töröljem, itt sehol nem árusítják. Lufikat és nyalókát sem látok semerre. Egyszerre csak tündérálomként törnek fel belőlem az emlékek az otthoni Vidámparkról, mellyel kapcsolatban újabban csak a bezárás dátumának változásáról hallani.
Ez itt egészen más. Nincs benne semmi az öregecske hullámvasút nyikorgásából, az elvarázsolt kastély termeinek imbolygásából, a dodzsemek elektromos áramszedőjének szikrázásából. Annak a helynek lelke volt. A Walt Disney Parkban minden tökéletes, csak épp a szíved mélyén tudod, hogy ez egy tökéletes multinacionális produkció végterméke, ettől nem érzed 100%-osan a magadénak. Persze ezek között a csillogó-villogó játékok és rajzfilm figurák között is pillanatok alatt gyermek leszel újra. Észre sem veszed, s lélekben már törpeként, egérként, vagy egy másik ismert alakba bújva rohangálsz fel, s alá a tömegben, és fordítasz hátat a hétköznapoknak. Néhány óra erejéig nincsenek gondok, nincsenek aggodalmak, sőt, talán még kérdések sincsenek. Mindezért persze borsos árat fizetsz (fejenként akár 96 $ -400 $-t is), de ott benn ezt pillanatok alatt elfelejted.
Az USA-ban szinte valamennyi jelentős európai városról elneveztek egy települést. Budapestet az 1880-as években alapították Georgiában. Az egykor a borászatból virágzó életet biztosító helységnek a csillagzata akkor áldozott le, amikor 1908-ban törvényileg megszüntették a térségben a boripart. Mára a település sajnos mindössze hét házból áll. Nos, Floridának Szentpétervár jutott. Ahogy errefelé írják, St. Petersburg. Másnapi csavargásunk ide vezet.
A város leginkább a szivarjairól híres. Ebben nincs is semmi meglepő, ha belegondolunk, hogy Havanna légvonalban kevesebb, mint 500 km-re délre fekszik innen. Ezt a napot mégsem a dohánylevekből sodort rudak parázslása uralta. Nem mellesleg ugyanis itt található az USA legnagyobb Dalí-gyűjteménye. Mi mást tehetne a kiváncsi ember, mint megcsodálja a szebbnél szebb festményből, grafikákból alkotott kiállitást, és azt hazudja, hogy nem is szereti igazán a szivarfüstöt. Az élmény aztán meggyőz arról, hogy helyesen döntöttünk, amikor Dalít választottuk. A katalán festő szürreális világát olyan ismertebb képek reprezentálják, mint Az emlékezet állandósága, vagy A hallucinogén torreádor. De lenyűgöző maga az épület is. A lépcsők az emeleteket oly légiesen kötik össze, akár egy DNS-spirál.
​Szemben egy másik múzeum, amely a Titanic tragédiájának állít emléket. Ez az anyag járt már Budapesten is, akkor sajnos nem sikerült megnéznem, de most itt az alaklom. Hátborzongató nézni a legegyszerűbb használati tárgyak tömegét a bilitől a korabeli újságokon át, a fésűkön, táskákon, tükrökön, ékszereken, étkészleteken, csillárokon, üzleti leveleken keresztül, a hajózással kapcsolatos eszközökig. A kísérteties légkört egy hatalmas jégtábla is fokozza, de a frász igazán akkor tör ránk, amikor odalép hozzánk egy korabeli ruhába öltözött nő és démoni hangon közli velünk, hogy ő az egyik túlélő. Ez nekem már sok(k), menekülnék előle a folyosókon keresztül, de ő egyre csak követ bennünket, míg végül utánunk kiált: ti is magyarok vagytok? Fújok egy nagyot, megfordulok, s már dől is belőle a szó, hogy a nyolcvanas évek elején disszidált, s most abból él, hogy ezt a szerepet játssza. Kicsi a világ, gondolom, mi magyarok meg épp elég sokan vagyunk ahhoz, hogy mindenütt jelen legyünk benne. Búcsúzóul baráti ölelés, én meg azon morfondírozom tovább, ha távol a hazától ilyen jól megvagyunk egymással, miért gyűlölködünk annyit otthon? Bayer Zsolt biztosan mondana erre is valami okosat, csak hát ezzel kapcsolatban sem érdekel a véleménye, hisz számtalanszor bizonyította már be, hogy azzal, amit mondani képes, csak ártani tud. Ha lesz egy szabad órám, írnom kell arról a förtelemről, ami felőle árad, mert szó nélkül hagyni bűn.
​ Egy parti étteremben a tenger gyümölcsei még elevenen várják, hogy némi válogatás, majd „hőkezelés” után az éhségünket csillapítsák. Nem messze tőlünk, akár egy szobor, szürke, hosszú lábú kócsag (Heron) várakozik mozdulatlanul. Amikor enni kezdünk, hirtelen rámozdul a vacsoránkra. A küzdelem végén, amely döntetlen körül alakul, kénytelenek vagyunk mindketten kalapot emelni a séf előtt, bár meggyőződésem, hogy a halat a harcias madár nálam sokkal jobban kedveli.
​ Másnap egyben tekerjük le a 11 órás utat, eltekintve néhány pihenőtől. Az egyiknél friss narancsot és narancslevet árulnak. Belekortyolva a juice-ba összeakad a tekintetünk. Ilyen aranyló színű, az eddig ismerthez képest egészen más ízű, könnyű narancslevet még sehol nem ittunk. Veszünk is egy jó adag gyümölcsöt, hogy magunkkal vigyünk egy darabka Floridát.
​34 °C-ról 14 °C-ra csökken a hőmérséklet, mire késő estére elérjük Charlotte-ot. Elég idétlenül nézhetek ki a rövidnadrágban és a strandpapucsban. Remélem, legfeljebb a szomszédok vettek észre. Pihenünk egy napot, aztán indulunk New Yorkba, hogy egy jót harapjunk a nagy almából.
 
2011. 01. 15.
Charlotte, Észak-Karolina

 

Kicsoda...

 • Ki rendezte a Casablanca-t?
 • Ki volt a Paramount Pictures alapítója?
 • Ki írta a Ben Hur zenéjét?
 • Ki fényképezte a Harmadik típusú találkozások című filmet?

 

250px-Kertesz Mihaly Delibab 1933 Kertész Mihály

Kertész Mihály (Michael Curtiz) (Budapest, 1886. december 24. – Hollywood, 1962. április 10.) Amerikában híressé vált Oscar-díjas magyar filmrendező.
Budapesten született zsidó családban,

Bővebben

358px-Adolph Zukor 001

 

 

Zukor Adolf (Zukor, Adolph)

(Ricse, 1873. január 7. – Los Angeles, 1976. június 10.) producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik

Bővebben

 


letöltés Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző.
(Budapest, 1907. április 18. – Los Angeles, 1995. július 27.)

Élete:

Vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is

Bővebben

 

Vilmos Zsigmond Zsigmond Vilmos
(Szeged, 1930. június 16. – 2016. január 1.) magyar származású Oscar-díjas operatőr.

A korai évek

Szegeden született, apja Zsigmond Vilmos, futballedző és kapus,

Bővebben

Ki van online...

Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi

Repülőjegy Akció

Repülőjegy fantasztikus áron New York-ba! Katt a képre!

i.statravel.hu.v01

Több Repülőjegy

Munkatársaink

Regős Róbert
Lax Éva
Nagy Erika
Kloczka István