A vízumkérelemmel kapcsolatos általános tájékoztató

(Utolsó frissítés: 2015-10-30)

Általában minden bevándorló vízumkérelmezőnek rendelkeznie kell egy jóváhagyott bevándorlási engedéllyel. A kérelmezők néhány kategóriájában, mint pl. a kiemelkedő képességgel rendelkező munkavállalók, befektetők, bizonyos speciális kategóriába tartozó bevándorlók és a Diversity bevándorlók saját maguk részére nyújthatnak be bevándorlási kérelmet. Minden egyéb bevándorolni szándékozó részére a rokonnak vagy a potenciális munkaadónak kell kérelmeznie a bevándorlást.

  • A rokoni kapcsolat alapján bevándorló vízumkérelmezőknek, akik úgy gondolják, hogy jogosultak bevándorló státusra egy amerikai állampolgár vagy törvényes amerikai lakoshoz fűződő rokoni kapcsolatuk révén, az illető rokonnak (aki a petitioner) kell benyújtania az I-130 sz. nyomtatványt a lakhelye szerint illetékes USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatala (USCIS) irodájában. Abban az esetben ha az amerikai állampolgár rokon külföldön lakik, a kérelmet benyújthatja a Bevándorlási Hivatal egyik külföldi irodájában vagy az Egyesült Államok Nagykövetségén vagy Konzulátusán.
    Bizonyos bevándorló vízumok iránti kérelmek benyújtására vonatkozó új rendelkezések (érvényes: 2007. január 22-től - lásd angol nyelvű tájékoztató)
  • Amennyiben az amerikai állampolgár a Konzulátuson szeretné beadni az I-130-as nyomtatványt, a benyújtáskor igazolnia kell, hogy engedéllyel lakik a konzuli körzetben és folyamatosan ott lakott a benyújtást megelőzően legalább hat hónapig.
  • További információért látogasson el a "Rokoni kapcsolat alapján bevándorlókFamily-Based Immigrants) oldalra az Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapján.
  • Jogok és védelem, melyek amerikai állampolgárok külföldi vőlegényét/menyasszonyát, házastársát, illetve állandó lakos házastársát megilletik (az USA Külügyminisztériumának angol nyelvű kiadványa)
  • A munkavállalás alapján bevándorló vízumkérelmezőknek, akik úgy gondolják, hogy jogosultak bevándorló státusra egy állásajánlat alapján az Egyesült Államokban, egy a USCIS által jóváhagyott bevándorlási engedéllyel  (Form I-140) kell rendelkezniük. Azok a személyek, akik a kiemelt képességűek kategóriájában minősülnek bevándorlónak, saját maguk részére nyújthatnak be kérelmet a USCIS hivatalban, míg más bevándorlók részére a jövőbeni munkaadónak kell benyújtania a kérelmet. A bevándorlási kérelem benyújtását megelőzően a magasan képzett, szakképzett, képzett vagy képzettséggel nem rendelkező kategóriákba eső kérelmezőknek be kell szerezniük egy olyan igazolást az amerikai Munkaügyi Minisztériumtól, amely igazolja, hogy a felajánlott állásra nem áll rendelkezésre szakképzett amerikai munkaerő.
  • További információért látogasson el a "Munkavállalás alapján bevándorlók" (Employment-Based Immigrants) oldalra az Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapján. Úgyszintén keresse fel a Nem-bevándorló Vízum Osztály Munkavállalói vízum oldalát.
  • Befektetőknek az I-526 sz. nyomtatványt kell benyújtaniuk a USCIS hivatalban.
  • Speciális bevándorlóknak, visszatérő lakosoknak és az Egyesült Államok Kormánya alkalmazottainak az Egyesült Államok Konzulátusán keresztül kell kérelmet benyújtaniuk az amerikai külügyminiszterhez. Minden más speciális bevándorlónak az I-360 sz. nyomtatványon kell kérelmeznie bevándorlását a USCIS hivatalban.

Elsőbbségi dátum

Bizonyos bevándorló vízumkategóriákban számbeli korlátozás van érvényben, emellett minden egyes országra vonatkozóan is meghatározzák az évente kiadható bevándorló vízumok számát. További információ az elsőbbségi dátumról

Bevándorló vízum kiadását kizáró tényezők

Az ország egészségének, biztonságának és jólétének megóvása érdekében a Egyesült Államok bevándorlási törvényei tiltják bevándorló vízum kiadását bizonyos vízumkérelmezők részére. Részletes információ a kizáró tényezőkről

Forrás: Egyesült Államok budapesti nagykövetsége

Ki van online...

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi