Általános tudnivalók a nem-bevándorló vízumokról

 • Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) további utazási korlátozásokat vezet be a Vízummentességi Programban résztvevő országok számára

  WASHINGTON – A Belbiztonsági Minisztérium ma bejelentette, hogy a “Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös Törvényt kiterjeszti Líbia, Szomália és Jemen országaira, korlátozva a vízummentes utazást azoknak a személyeknek, akik utaztak korábban ezekbe az országokba. 

  A Törvény értelmében a Belbiztonsági miniszternek 60 nap állt rendelkezésére, hogy eldöntse, hogy további országokra is vonatkoznak-e a korlátozások utazás vagy kettős állampolgárság esetén. Alapos megfontolás és a nemzeti hírszerzési igazgatóval, valamint a külügyminiszterrel való tárgyalások után, a belbiztonsági miniszter úgy határozott, hogy Líbia, Szomália és Jemen is felkerül az érintett országok listájára. Ez a határozat azokra a személyekre vonatkozik, akik 2011. március 1. után utaztak ezekbe az országokba. Ezúttal a Vízummentességi Programban való utazási korlátozás nem vonatkozik ennek a három országnak a kettős állampolgáraira. A DHS folytatja a tárgyalásokat a Külügyminisztériummal és a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Osztályával, hogy megállapítsák más országok is a listára kerülnek-e. 

  További információ az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének angol nyelvű oldalán található.
 • A „Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös Törvény alapján a következő személyek nem jogosultak többé a Vízummentességi Program keretein belül beutazni az Egyesült Államokba:

  -- A Vízummentességi Programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba vagy Szíriába (néhány kivételtől eltekintve, amennyiben diplomáciai vagy katonai kiküldetésben vett részt az illető).

  -- Ez a Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak, Szudán vagy Szíria állampolgárai is.

  Ezek a személyek továbbra is beadhatnak vízumkérelmet a szokásos módon, időpontot egyeztetve az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal. Akik sürgős üzleti, egészségügyi vagy humanitárius okból utaznak az Egyesült Államokba és ezért van szükségük vízumra, kérhetnek sürgősségi időpontot az Amerikai Nagykövetségtől, illetve Konzulátustól.

  Az a személy, aki diplomáciai vagy katonai okból tartózkodott a fenti négy ország valamelyikében és ezért mentesül az új törvény alól, de visszavonták vagy megtagadták ESTA engedélyét, látogasson el a CBP (Amerikai Vám- és Határőrség) weboldalára, www.cbp.gov vagy vegye fel a kapcsolatot a CBP Információs Központjával http://www.cbp.gov/contact. Ezen személyek beadhatnak nem-bevándorló vízumkérelmet is az Amerikai Nagykövetségen vagy Konzulátuson.

  Bizonyos személyek, akikre vonatkozik ez a korlátozás, jogosultak lehetnek a követelmények alóli mentességre. A mentességekről szóló további információt hamarosan közzétesszük.

  Az Amerikai Vám- és Határőrség nyomatékosan kéri, hogy mindenki, aki az Egyesült Államokba készül utazni, ellenőrizze ESTA státuszát a https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ oldalon, mielőtt bármilyen végleges utazási előkészületet tenne.További információ a www.dhs.gov/visa-waiver-program és a http://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html weboldalakon található.

 • Amennyiben Ön egy a Vízummentességi Programban résztvevő állam állampolgára, azonban értesítést kapott, hogy többé nem jogosult ezen program keretein belül utazni, úgy abban az esetben nem-bevándorló vízumért kell folyamodnia, legalább három hónappal a tervezett utazása előtt. Ha nincsenek sürgős utazási tervei, be kell fizetnie a vízumdíjat, ki kell töltenie a DS-160 nem-bevándorló vízumkérő űrlapot a https://ceac.state.gov/genniv/ honlapon, és időpontot kell foglalnia vízuminterjúra. Abban az esetben, ha az utazása sürgős, akkor kérhet sürgősségi vízuminterjú időpontot. Kérjük, a kérelmében adja meg utazásának pontos dátumát és célját, valamint kérjük, mellékelje az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalától (CBP) kapott üzenet másolatát az ESTA státuszáról.
  További információért, kérjük, látogasson el az amerikai Külügyminisztérium weboldalára.
 • Információ kínai állampolgároknak: Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti vízum érvényesség kiterjesztéséről szóló megállapodás szerint, 2016 novemberétől kezdődően azoknak a kínai állampolgároknak, akik a Kínai Népköztársaság által kiadott útlevelükben 10 éves B1, B2, vagy B1/B2 vízummal rendelkeznek, kétévente, illetve akkor, ha új útlevelet kapnak, bármelyik is legyen előbb, frissíteniük kell életrajzi adataikat és egyéb információkat vízumkérelmükben egy weboldalon keresztül. 
  Ezt az eljárást EVUS-nak nevezik (Elektronikus Vízum Frissítési Rendszer). Az EVUS online frissítési rendszer bevezetéséig, 2016 novemberéig semmi teendőjük nincsen. A Belbiztonsági Minisztérium Vám- és Határőrsége (CBP) folyamatosan tájékoztatni fogja az e vízumokkal rendelkező kínai állampolgárokat az év során. További információ: www.cbp.gov/EVUS.
 • Saját vízumügyükre vonatkozó specifikus kérdéseiket ügyfeleink elküldhetik a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.
 • Figyelem! Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) az Egyesült Államokba utazók fokozott biztonsági ellenőrzését jelentette be.(2014. július 6.)

Az amerikai vízum egy, az útlevélbe ragasztott matrica, mely feljogosítja a tulajdonosát az Egyesült Államokba való rövid időtartamú belépésre. A pontos időtartamot, mely alatt az utazó az Egyesült Államokban tartózkodhat, a bevándorlási tisztségviselő határozza meg.

Ötven különböző amerikai nem-bevándorló vízum típus vagy „besorolás” létezik. Ezek különböző követelményekkel járnak és különféle jogosultságot adnak – némelyek lehetővé teszik a tanulást és a munkavállalást, mások pedig nem. A vízum típus attól függ, hogy az utazó mit szeretne csinálni az Egyesült Államokban. Ezért minden vízumkérelmezőnek biztosnak kell lennie az Egyesült Államokba való beutazásának célját illetően még az előtt, hogy vízumért folyamodik, és el kell tudnia magyarázni ezt az interjú alatt. 

 • Hogyan adjuk be vízumkérelmünket online?

 

Minden információ a nem-bevándorló vízumokról és a vízumkérelem folyamatáról a Vízuminformáció és Időpontok alatt érhető el.

Forrás: Egyesült Államok budapesti nagykövetsége
(Utolsó frissítés: 2016-03-17)

Ki van online...

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi