Vízummentességi Program - Vízum nélküli utazás

Fontos információk (Utolsó frissítés: 2016-02-26):

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) további utazási korlátozásokat vezet be a Vízummentességi Programban résztvevő országok számára

Utazás vízummal vagy vízum nélkül
WASHINGTON – A Belbiztonsági Minisztérium ma bejelentette, hogy a “Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös Törvényt kiterjeszti Líbia, Szomália és Jemen országaira, korlátozva a vízummentes utazást azoknak a személyeknek, akik utaztak korábban ezekbe az országokba. 

A Törvény értelmében a Belbiztonsági miniszternek 60 nap állt rendelkezésére, hogy eldöntse, hogy további országokra is vonatkoznak-e a korlátozások utazás vagy kettős állampolgárság esetén. Alapos megfontolás és a nemzeti hírszerzési igazgatóval, valamint a külügyminiszterrel való tárgyalások után, a belbiztonsági miniszter úgy határozott, hogy Líbia, Szomália és Jemen is felkerül az érintett országok listájára. Ez a határozat azokra a személyekre vonatkozik, akik 2011. március 1. után utaztak ezekbe az országokba. Ezúttal a Vízummentességi Programban való utazási korlátozás nem vonatkozik ennek a három országnak a kettős állampolgáraira. A DHS folytatja a tárgyalásokat a Külügyminisztériummal és a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Osztályával, hogy megállapítsák más országok is a listára kerülnek-e. 

További információ a követség angol nyelvű oldalán található.

___

A „Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös Törvény alapján a következő személyek nem jogosultak többé a Vízummentességi Program keretein belül beutazni az Egyesült Államokba:

-- A Vízummentességi Programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba vagy Szíriába (néhány kivételtől eltekintve, amennyiben diplomáciai vagy katonai kiküldetésben vett részt az illető).

-- Ez a Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak, Szudán vagy Szíria állampolgárai is.

Ezek a személyek továbbra is beadhatnak vízumkérelmet a szokásos módon, időpontot egyeztetve az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal. Akik sürgős üzleti, egészségügyi vagy humanitárius okból utaznak az Egyesült Államokba és ezért van szükségük vízumra, kérhetnek sürgősségi időpontot az Amerikai Nagykövetségtől, illetve Konzulátustól.

Az a személy, aki diplomáciai vagy katonai okból tartózkodott a fenti négy ország valamelyikében és ezért mentesül az új törvény alól, de visszavonták vagy megtagadták ESTA engedélyét, látogasson el a CBP (Amerikai Vám- és Határőrség) weboldalára, www.cbp.gov vagy vegye fel a kapcsolatot a CBP Információs Központjával http://www.cbp.gov/contact. Ezen személyek beadhatnak nem-bevándorló vízumkérelmet is az Amerikai Nagykövetségen vagy Konzulátuson.

Bizonyos személyek, akikre vonatkozik ez a korlátozás, jogosultak lehetnek a követelmények alóli mentességre. A mentességekről szóló további információt hamarosan közzétesszük.

Az Amerikai Vám- és Határőrség nyomatékosan kéri, hogy mindenki, aki az Egyesült Államokba készül utazni, ellenőrizze ESTA státuszát a https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ oldalon, mielőtt bármilyen végleges utazási előkészületet tenne. További információ a www.dhs.gov/visa-waiver-program és a http://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.htmlweboldalakon található.
___

Amennyiben Ön egy a Vízummentességi Programban résztvevő állam állampolgára, azonban értesítést kapott, hogy többé nem jogosult ezen program keretein belül utazni, úgy abban az esetben nem-bevándorló vízumért kell folyamodnia, legalább három hónappal a tervezett utazása előtt. Ha nincsenek sürgős utazási tervei, be kell fizetnie a vízumdíjat, ki kell töltenie a DS-160 nem-bevándorló vízumkérő űrlapot a https://ceac.state.gov/genniv/ honlapon, és időpontot kell foglalnia vízuminterjúra. Abban az esetben, ha az utazása sürgős, akkor kérhet sürgősségi vízuminterjú időpontot. Kérjük, a kérelmében adja meg utazásának pontos dátumát és célját, valamint kérjük, mellékelje az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalától (CBP) kapott üzenet másolatát az ESTA státuszáról.

További információért, kérjük, látogasson el az amerikai Külügyminisztérium weboldalára.
___

2010. augusztus 6-án az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az ESTA-n (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) keresztül benyújtott kérelmekre. A díjat a rendszer üzemeltetési költségei alapján állapították meg, a 2009-es Utazást Népszerűsítő Törvény (Travel Promotion Act) rendelkezése alapján.

Ez a díj minden olyan utasra vonatkozik, aki a Vízummentességi Program keretében látogat az Egyesült Államokba. Azoknak az utazóknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA jóváhagyást, nem kell fizetniük, ám ha új ESTA engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség. Az ESTA engedélyek két évig érvényesek.

A budapesti Amerikai Nagykövetség felhívja az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében történő beutazáshoz ESTA kérelem kitöltése szükséges. Azt tanácsoljuk, hogy ESTA kérelmét legalább 72 órával a tervezett utazás előtt adja be.

Semmilyen harmadik félnek, amely az ESTA kitöltéséhez ajánl szolgáltatást, nincs hivatalos kapcsolata az Amerikai Nagykövetséggel, és nem tudják befolyásolni az ESTA kérelem kedvező elbírálását, illetve a kérelem feldolgozásának idejét. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy legyenek óvatosak, és alaposan tanulmányozzák át a felajánlott szolgáltatást, mielőtt bármilyen harmadik fél szolgáltatását igénybe veszik.

Azok az utazók, akik közvetlenül az ESTA oldalán kívánnak regisztrálni, kérjük, látogassanak el az ESTA oldalára. Az ESTA internetes oldala 22 nyelven érhető el (magyarul is) és külön kitöltési útmutató (Súgó) segíti a vízummentesen utazót a jelentkezés folyamán. További információért kérjük, látogasson el Belbiztonsági Minisztérium oldalára.

Általános információ

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

  • Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Az útlevéllel (kék vagy e-útlevél) és érvényes vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal.
  • Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt.
    A belbiztonsági miniszter a következőképpen állapította meg az ESTA-rendszer használatának díját: 10 USD fizetendő minden olyan kérelmező esetében, aki megkapja az engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba utazzon, továbbá 4 USD fizetendő az ESTA-kérelem feldolgozásáért. Azoknak a kérelmezőknek, akiktől megtagadják az engedélyt, hogy a VWP keretében utazzanak az Egyesült Államokba, csak 4 USD-t kell fizetniük. A díj kizárólag bankkártyával fizethető.
  • Kérjük, ellenőrizze, hogy jogosult-e igénybe venni a Vízummentességi Programot: A vízummentes utazás feltételei (PDF 208K)

További információ a Vízummentességi Programról

  • A Vízummentességi Programban jelenleg részt vevő országok: Andorra, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brunei, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia , Luxemburg, Magyarország, Máltai Köztársaság, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Szlovákia, Új-Zéland

Fontos figyelmeztetés:

A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést.

Biztonsági ellenőrzés a repülőtéren:

Figyelem! Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) az Egyesült Államokba utazók fokozott biztonsági ellenőrzését jelentette be. (2014. július 6.)

Forrás: Egyesült Államok Budapesti nagykövetsége

Ki van online...

Oldalainkat 68 vendég és 0 tag böngészi