Kloczka István: A kötcsei piknik margójára...

Sok, nem éppen hízelgő tulajdonságot tulajdonítok miniszterelnökünknek, de a butaság nem tartozik közéjük. Így aztán, nem tudok mit kezdeni a kötcsei piknik során elhangzott pár gondolatával. Amennyiben egy okos ember, lehet, bennünket tart butának...

Orbán Viktor Kötcsén 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Varga GyörgyCsak emlékeztetőül, mi is a liberalizmus. – Tudjátok, ez az a fogalom, ami manapság e lángoktól ölelt kis országban véres rongy nagyvezírünk és követői szemében. – A liberalizmus, más néven szabadelvűség, szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt.
Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus. /Wikipedia/

Vesézzük ki egy kicsit. Tehát a személyes szabadság, és a törvény előtti egyenlőség a liberalizmus fő pillére. Meg sem fordulna a fejemben, hogy másként gondoljam. Mindenki – szó szerint mindenki – ezt szeretné, mikor magáról van szó. Még a legelvetemültebb illiberalista is megütközne azon, ha olyan helyzetbe kerülne, amiben nem hajlandóak alkalmazni személyére ezt a két definíciót. Addig semmi bajuk nincs az illiberalizmussal, amíg nem kerülnek olyan helyzetbe, ahol korlátozzák a személyes szabadságukat, vagy eleve bűnösként könyvelné el őket egy törvényt alkalmazó testület, mondjuk, mert nincs sapka rajtuk. 

A liberalizmus tagadása a szabad gondolkodás, ergo a szabad akarat tagadása. Ebből az aspektusból vizsgálva, elég furcsának tűnik szembeállítani a keresztény identitással – javítsatok ki ha tévedek –, a keresztény hit egyik legelső megállapítása az akarat szabadsága. Az a feltételezés, miszerint a liberalista nem a saját identitását, jólétét családját helyezi az előtérbe hanem mindenki más problémáját, nettó baromság.

Az, hogy ezt lehetőleg nem másokon keresztül tiporva teszi nem jelenti azt, hogy gyenge, sőt... Ki merné állítani, hogy egy olyan ország, mint az USA, gyenge. Talán fel kell frissítenem néhányuk általános iskolai történelmi tanulmányait, a Függetlenségi Nyilatkozatról, ami tulajdonképpen egy liberalista kiáltvány.

Valóban, egy feudális berendezkedésben könnyebben lehetett uralkodni. Ahol nincs jogod a szabad gondolkodásra, elfogadod a szószékről feléd áramló útmutatást, elég egy-két juhászkutya, hogy visszatereljen a nyájba. Nekem ez nem tetszik, köszönöm, nem kérem. Mind birkának, mind kutyának alkalmatlan vagyok.

Nem kell egyetemi doktorátus felmérni, hogy az MVP (más valaki problémája) gondolkodás csak addig működik, amíg ki nem derül, hogy lám-lám függök attól a másiktól. Abban a pillanatban – ami üzleti, kulturális, politikai együttműködési, függőségi rendszerben hamar eljön –, mikor a partner problémája hatással van az együttműködésre, rögtön kiderül, hogy az ő problémája bizony az enyém is.

Megdöbbentő a liberalizmus alternatívájaként említett nacionalizmus. Visszautalnék itt is az általános iskolai történelem tanulmányainkra, és megkérdezem: mit is élt át a szűkebb/bővebb emberi közösség azokon a területeken, ahol a nacionalizmus virágzásnak indult, liberális értékrend nélkül?  Mit is váltott le a liberalizmus? Mi jöhet vissza a gyakorlatba, ha elhagyjuk? Protekcionizmus, isteni felhatalmazás...

Az első már vastagon működik, és a királyi vár felújítása is elkezdődött...

  • All
  • Vélemény
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Ki van online...

Oldalainkat 47 vendég és 0 tag böngészi